Seniori a chôdza

Prečo práve chůza?

Dôvodov, prečo je chôdza jedným z najvhodnejších druhov pohybu nielen ' je hneď niekoľko:

Chôdzi je možné venovať sa aj v pokročilejšom veku a pri zdravotných obmedzeniach. Naopak, môže mať pravidelná chôdza na mnohé chronické ochorenia pozitívny vplyv.

Ide o vhodnú aktivitu aj pre tých, ktorí boli zvyknutí na pravidelné športovanie, ktorému sa už s pokročilejším vekom nemôžu ďalej venovať.

Záťaž je veľmi ľahko regulovateľná a je možné ju ľahko prispôsobovať individuálnym potrebám aj aktuálnemu stavu.

Oproti iným vonkajším aktivitám je chôdza bezpečným pohybom, ktorý navyše vďaka pobytu na čerstvom vzduchu zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Chôdza nevyžaduje žiadne špeciálne či nedostupné a nákladné vybavenie, priestor či zariadenie.


Ako na správnu a prospešnú chôdzu?

„Každý pohyb sa počíta“ je síce všeobecne známy fakt, ale aby bola chôdza naozaj čo najprospešnejšia, mala by spĺňať určité kritériá.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča pre priemerného človeka aspoň desaťtisíc krokov, pre starších ľudí ideálne osemtisíc krokov za deň. Bez krokomeru alebo iného merania je však tento údaj nič nehovoriaci.

Aby tak mala chôdza čo najväčší benefit pre telo aj psychiku, mala by trvať ideálne 30 minút v kuse, a to päťkrát týždenne. Tempo by malo byť svižnejšie – pre predstavu také, pri ktorom sme schopní hovoriť bez zadýchania, ale už nie spievať. Pomalšia či kratšia chôdza je stále lepšia ako nulový pohyb, nevyťažíme z nej však v takej miere všetky benefity.

Pri chôdzi voľte „záchytné body“, medzi ktorými pôjdete ostrejším tempom – napríklad od lampy k lampe. Ideálne nezostávajte iba na rovnom povrchu, pomaly zaraďujte mierne kopce a prirodzene zvlnený terén.


Dbajte na bezpečnosť

Hoci je chôdza jedným z najbezpečnejších pohybov, obzvlášť u starších ľudí je nutné dbať na opatrnosť a niektoré bezpečnostné opatrenia:

Na chôdzu zvoľte dostatočne široké topánky, v ktorých budú mať prsty priestor na voľný pohyb. Vďaka tomu sa zvýši celková stabilita nôh i celého tela, a chôdza tak bude istejšia a bezpečnejšia.  Pri chôdzi sa snažte o stredne dlhé kroky - vďaka tomu sa váha prenesie na celé chodidlo, čím minimalizujete nárazy a šetríte kĺby.

Ideálnou pomôckou sú nordic walking alebo trekové palice, ktoré nielen že zmiernia dopady, ale zaistia pri chôdzi dostatočnú oporu a stabilitu. Vďaka nim navyše zapojíte aj ďalšie časti tela a iné svalové skupiny.

Pokiaľ možno nechoďte osamote a nevydávajte sa na trasy, ktoré dobre nepoznáte. Vo všetkých prípadoch pri sebe majte nabitý telefón a na oblečení reflexné prvky.

Pri výraznejších pohybových problémoch alebo zhoršenej stabilite neváhajte použiť chodítko – také, ktoré je vybavené kolieskami, je ideálne na dlhšie cesty, počas ktorých môžete na odpočinok využiť aj zabudované sedadlo.

TIP: Neviete si s výberom chodítka rady? Všetko potrebné nájdete v našom predchádzajúcom článku.


Chôdza a psychika

Ako už bolo spomenuté, chôdza nemá len pozitívny vplyv na telo a fyzické zdravie, ale má svoje významné účinky aj v psychickej oblasti. Chôdza môže byť spoločenskou udalosťou, ktorá povedie k poznávaniu nových ľudí i prekonaniu sociálnej izolácie, ktorá je s pokročilým vekom čoraz častejšia.

Podľa posledných výskumov chôdza znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby, u osôb, ktoré týmto ochorením trpia, pomáha spomaliť rozvoj choroby a zmierniť príznaky. Chôdza tiež pôsobí preventívne proti vzniku depresií a úbytku mozgových buniek, teda aj mentálnej kapacity a pamäťových schopností.


Nemôžete vyraziť von? Nevadí!

Niekedy sú zdravotné či iné obmedzenia natoľko veľké, že neumožňujú pravidelnú chôdzu. V takom prípade sú vhodnou voľbou pomôcky a prístroje, ktoré vám s pohybom takýchto osôb pomôžu. Ide prevažne o tzv. motomedy, ktoré pomôžu s pohybom dolných alebo horných aj dolných končatín. Ich ovládanie býva ľahké a benefity, ktoré prináša chôdza, ľahko získate aj v domácich podmienkach.

Pred prechádzkou v párku vám nemusia brániť ani vysoké schody, kvôli ktorým radšej zostávate doma a bez pohybu. Široká škála schodolezov si s nimi hravo poradí a pravidelnej chôdzi tak nebude nič brániť.

Cookies

Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.